5 Συμβουλές για τη δημιουργία μίας βιώσιμης Επιχείρησης

Η επιχειρηματικότητα είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους που μπορεί κάποιος να επενδύσει ένα αρχικό κεφάλαιο που έχει στη κατοχή του και να βγάλει κέρδη καθώς έχει πολλές προοπτικές εξέλιξης και προόδου. Στην Ελλάδα όμως που τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει χτυπήσει κόκκινο, εύκολα διαπιστώνουμε ότι δε θα επιχειρήσει κάποιος να επενδύσει ένα κεφάλαιο που του έχει απομείνει για να ανοίξει μια επιχείρηση καθώς υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να μην καταφέρει να έχει κέρδη αλλά ζημιές και έτσι να χάσει και αυτά που έχει. Πως μπορεί λοιπόν κάποιος να αψηφήσει αυτό τον φόβο και μέσα από μικρά αλλά μεθοδευμένα βήματα να δημιουργήσει μια βιώσιμη επιχείρηση που θα του αποκομίσει κέρδη; Παρακάτω σας έχουμε 5 χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσετε να σταθείτε στην αγορά.

Όπως όλοι οι επιχειρηματίες έτσι και εσείς έχετε στο μυαλό σας μια επιχειρηματική ιδέα που πιστεύετε ότι θα σας αποφέρει κέρδη. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση σας θα πρέπει να σκεφτείτε αν η ιδέα αυτή που έχετε, ικανοποιεί κάποια ανάγκη είτε με τη μορφή προϊόντος είτε με τη μορφή υπηρεσίας. Εάν την ικανοποιεί αυτήν την ανάγκη τότε έχετε θέσει τη βάση για ένα καλό αποτέλεσμα.

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που πρέπει να ασχοληθείτε πριν ξεκινήσετε την επιχείρηση σας είναι αυτό της μελέτης αγοράς. Υπάρχει αγορά; Σε τι επίπεδα βρίσκεται; Έχει ζήτηση το προϊόν ή η υπηρεσία που προσφέρετε; Υπάρχει και άλλη επιχείρηση με το ίδιο προϊόν ή την ιδία υπηρεσία στην αγορά; Πόσο ανταγωνιστική θα είναι;

Η απάντηση αυτών των ερωτημάτων θα σας δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το αν τελικά αξίζει να προχωρήσετε στην υλοποίηση της ιδέας αυτής που έχετε ή αν θα πρέπει να βρείτε μια καινούρια.

Εξίσου πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά είναι αυτό της καινοτομίας. Οι ανταγωνιστές σας στην αγορά έχουν κατοχυρώσει μια θέση στην αγορά. Οπότε εσείς τι πρέπει να κάνετε για να προσεγγίσετε πελάτες; Θα πρέπει να πρωτοτυπήσετε σε κάποια σημεία και να παρουσιάστε κάτι που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής γιατί αν για παράδειγμα παρουσιάσετε το ίδιο προϊόν ή την ιδία υπηρεσία με την ιδία τιμή τότε η θέση σας στην αγορά δεν θα είναι εξασφαλισμένη. 

Ακόμα όμως και αν υπάρχει, να προσπαθήσετε να το διαφοροποιήσετε λίγο ώστε να είναι κάτι ξεχωριστό. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει με το να δείτε ποια είναι τα πλεονεκτήματα σας έναντι των ανταγωνιστών σας. Για παράδειγμα μπορεί να προσφέρετε το ίδιο προϊόν στην αγορά με έναν ανταγωνιστή σας αλλά εσείς λόγω του ότι έχετε πιο εξειδικευμένο τμήμα μάρκετινγκ, να το προωθήσετε πολύ καλυτέρα από ότι ο ανταγωνιστής σας. Έτσι θα έχετε πολύ περισσότερη πελατεία και περισσότερα κέρδη.

Αφού έχετε λύσει τα υπόλοιπα θέματα και βρίσκεστε ένα βήμα πριν ξεκινήσετε την δική σας επιχείρηση, θα πρέπει να κάνετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο αναλύοντας ακόμα περισσότερο τις σκέψεις σας όπως παρακάτω:
Α) Τι επιχειρηματική πολιτική θα ακολουθήσω;

Β) Με ποιους πρέπει να συνεργαστώ;

Γ) Υπάρχει μήπως κάποιος εξωτερικός προμηθευτής που μπορεί να μου φανεί χρήσιμος;

Δ) Τι διοικητικά πρόσωπα πρέπει να επιλέξω;

Ε) Τι χρήματα θα χρειαστώ;

ΣΤ) Ποιοι είναι τελικά οι κύριοι ανταγωνιστές μου;

Ας πούμε ότι έχετε λύσει όλα τα αλλά θέματα και ξεκινάτε την επιχείρηση σας. Αν δεν έχετε δίπλα σας τα κατάλληλα άτομα με τις απαραίτητες γνώσεις για να σας συμβουλεύσουν πώς να κινηθείτε τότε τα αποτελέσματα δε θα είναι αυτά που περιμένετε. Είναι πολύ δύσκολο μόνοι σας να τρέξετε μια ολόκληρη επιχείρηση αναλαμβάνοντας όλα τα θέματα της είτε αυτά είναι οικονομικά , φορολογικά , νομικά. Για αυτό όμως είμαστε και εμείς εδώ. 

 

Η εταιρία μας διαθέτει όλες αυτές τις γνώσεις που χρειάζεστε ώστε να σας βοηθήσει να οργανώσετε και να λειτουργήσετε την επιχείρηση σας. Οτιδήποτε και αν χρειαστείτε είμαστε στη διάθεση σας!!